RedenUngs Rådgivning: Grænseudvidende og grænseoverskridende

Er to meget forskellige ord.

Noget af det, vi ofte møder i vores rådgivning hos RedenUng, er Sugarbabes/Boytoys, der har fået overtrådt deres grænser på den ene eller den anden måde.


Hvad er grænser?
Grænser handler grundlæggende om, hvad du har lyst til, og hvad du ikke har lyst til.

Vi har sjældent de samme grænser. Grænser er flydende, og de ændrer sig ofte, i forhold til hvilken situation du er i, og hvem du er sammen med. Den eneste, der ved, hvor din grænse er, er dig. Det kan også sagtens være, at dine grænser ændrer sig fra dag til dag. F.eks. kan det være, at der er noget, du har lyst til den ene dag, men ikke den anden.

Grænser er mange ting. For eksempel kan det handle om, hvem der må give dig et kram, røre dig på numsen eller give dig et kys på munden.
Det kan også være, at du drikker alkohol sammen med en, der er blevet meget fuld, og at du siger nej til noget, men at den anden part ikke hører efter, når du siger nej.
Omvendt kan det også være, at du selv var blevet for fuld og først mærker, at din grænse er blevet overtrådt dagen efter.

Så hvordan mærker du, og lytter til dine grænser?
Det kan være svært at mærke, hvad der er det rigtige at gøre i en given situation, men et godt udgangspunkt er, at det skal føles rigtigt i maven. Hvordan er din mavefornemmelse? Føler du ubehag, er det nok et tegn på, at du ikke skal gå længere.

Er der noget du ikke har lyst til? Så sig fra!
Det kan være rigtig svært at sige fra. Det er nemt at sige, at man skal gøre det, men sværere at nå dertil, hvor man rent faktisk gør det. Når det så er sagt, så er det altid okay at sige fra. Det er vigtigt, at du tager stilling til, hvad du har lyst til. Det kan du gøre ved ikke at sige ting, der kan misforstås. Hvis der er noget, du ikke har lyst til, så sig f.eks.: ”Nej, det har jeg ikke lyst til.” Det kræver øvelse, men er vejen frem.

Grænseudvidende kan være noget, du har ikke har prøvet før, men stadig har lyst til. Det vigtige er, at du føler dig tryg og har den rigtige følelse i maven. Det kan f.eks. være, at du kommer ud af din komfortzone og prøver noget helt nyt, du aldrig har prøvet før.

Hvad sker der når du får overtrådt dine grænser?
Det kan være meget ubehagelig at få overtrådt sine grænser. Du har måske prøvet det? Her reagerer vi også alle forskelligt. Det kan f.eks. give ondt i maven, have andre konsekvenser, som at du får det dårligt med dig selv, og at det måske endda går ud over dit selvværd.

Så hvordan passer du på dig selv, hvis du samtidig vil udfordre dine grænser?
Det er der ikke et enkelt svar på, men du starter med at stille dig selv disse to spørgsmål:

  1. Hvordan har jeg det selv med det her?
  2. Føler jeg mig tryg i situationen/med personen?

Mvh. Lærke, RedenUng

Og hvis du sidder og kan genkende dig selv, eller én du kender, i nogle af disse situationer og har brug for en snak, kan du kontakte os – enten gennem en fortrolig snak på vores profil ”RedenUngs Rådgivning” eller gennem vores anonyme chatrådgivning. Rådgivningen er åben søndag til torsdag i tidsrummet 19-22.

Mød os også på Facebook, Instagram og via hjemmesiden: www.redenung.dk

Ansvarsfraskrivelse: Synspunkter og udtalelser, som kommer til udtryk via indlæg på denne blog, tilhører forfatterne og afspejler eller repræsenterer nødvendigvis ikke SugarDaters®’s holdninger eller meninger.